Op 16 december presenteerde Artis aan de directe buren de uitgewerkte plannen van het zogenaamde dienstengebouw. De dag erna sprak de Stadsdeelcommissie met Artis over de ontwikkelingen en over het tumult dat inmiddels in de buurt is ontstaan. Artis brengt naar voren dat het essentiële stappen doet voor de verduurzaming van het park, en dat het vanuit de bedrijfsvoering noodzakelijk is dat een aantal functies in één gebouw worden samengebracht. En dat moet ook juist daar, in de noordoosthoek van het park, omdat die plek direct vanuit de Sarphatistraat met zwaar materieel te bereiken is. Beide avonden bleek dat Artis geen ruimte ziet voor overleg met direct omwonenden en niet wil zoeken naar mogelijkheden ook maar enigszins aan de bezwaren tegemoet te komen.
De architect liet de buurt schetsen zien van het nieuwe gebouw dat 73 meter lang en 14 meter hoog moet worden. Het moet onderdak bieden aan vier functies: alle apparatuur voor de Warmte-Koude Opslag van het park, de opslag van de grote voorraden, alle ruimtes (douches, kleedkamers, bedrijfsrestaurant) voor de medewerkers en de vrijwilligers, en tenslotte de quarantaineruimtes voor de dieren. Niet werd duidelijk of de kantoorruimtes ook daarheen zullen verplaatsen en wat er dan gebeurt met de vrijkomende ruimte, en ook niet in hoeverre ruimtes aan derden verhuurd blijven worden of, als niet, wat er met die ruimtes zal gebeuren. Artis had, ondanks de uitdrukkelijke belofte tijdens de vorige vergadering van 29 november (zie ook verslag op de website) toch niet helder op papier gezet wat nu precies de afwegingen zijn geweest noch beargumenteerd waarom het logistiek of financieel onmogelijk is een aantal functies elders onder te brengen waardoor het nieuwe gebouw aanzienlijk minder groot zou kunnen worden. Voor de omwonenden blijft het dan ook onbegrijpelijk dat Artis zo star blijft vasthouden aan dit ontwerp.
Ook de leden van de stadsdeelcommissie hadden kritische vragen over de plannen én de onbuigzaamheid van Artis. De vraag van Groen Links of Artis zich iets kon voorstellen bij het feit dat omwonenden zich overvallen voelen, werd door de directeur van Artis eerst niet begrepen, maar ook daarna kwam er geen antwoord. Ook vroegen leden waarom Artis zo’n haast had. Het ontwerp is nu net gepresenteerd en in februari wil Artis de benodigde vergunningen aanvragen. Artis gaf als antwoord dat er helemaal geen sprake is van haast. Het proces was immers al zes jaar bezig. “We willen nu door” was het mantra. Dat in die zes jaar er geen enkel overleg is geweest met omwonenden, dat zij in het geheel niet in het proces zijn meegenomen, zag Artis niet als een omissie. Artis wijst erop dat er sprake is van een super complexe puzzel en dat die nu is opgelost. Zolang zij binnen het vigerende bestemmingsplan blijven is er alle reden om te koersen op de in hun ogen optimale variant voor het park. Belangen van bewoners spelen daarbij geen rol, behalve dat Artis op basis van de kritische geluiden uit de buurt, wel de hoogte van het geplande gebouw met 1 meter heeft verlaagd.
De Stadsdeelcommissie vroeg Artis of ze bereid zouden zijn in te gaan op het voorstel van omwonenden om een soort mediationtraject in te gaan. Het leek Artis geen zinvol plan. De Artis-woordvoerders wezen erop dat er simpelweg sprake is van tegengestelde belangen, en zeiden geen ruimte te zien voor enige aanpassingen.
Behalve het dienstengebouw staan er ook andere projecten op stapel. De buurt vreest voor toename van het aantal bezoekers en voor ‘ander’ vertier, zoals meer horecavoorzieningen. Omwonenden zien ook niets in plannen van Artis om een parkeergarage te bouwen aan de kant van de Plantage Kerklaan. Men constateert dat Artis op het gebied van vervoer niet zo´n duurzame koers vaart nu het nodig wordt geacht het autogebruik van de bezoekers te blijven faciliteren. Artis beloofde wel een goed participatietraject te ontwikkelen voor de plannen die nu nog zullen komen. maar kan nog altijd niet goed uitleggen waarom er juist bij het dienstengebouw dat zoveel impact heeft op de directe omgeving, geen enkele ruimte voor participatie is geboden.
Omwonenden hebben al eerder gewezen op langdurige banden met Artis, op het feit dat velen vriend zijn van Artis, hun abonnementen hebben laten doorlopen tijdens Corona of zelfs in de sombere tijden na Corona extra hebben bijgedragen. Maar het kan Artis niet vermurwen. De belangen van de omwonenden leggen voor Artis, zo bleek tijdens deze bijeenkomsten, uiteindelijk kennelijk te weinig gewicht in de schaal.
Meer informatie over alle ontwikkelingen op www.artisvernieuwt.nl