Bewoners van Oostenburg willen een openbaar toegankelijke Werkspoorhal

Omwonenden van de Werkspoorhal op Oostenburg-Noord zijn niet gelukkig met de plannen van de nieuwe eigenaar van de hal, Nedstede / Michael van de Kuit, om er een padelcentrum te vestigen. Van de Kuit wil in de hal een vestiging van zijn Bubble Club, zoals die al bestaat in het Gooi en op Ibiza. Ook de PvdA fractie in de gemeenteraad is niet blij met de plannen. In het verleden zijn er met Stadgenoot echter afspraken gemaakt dat de middenruimte van de hal openbaar toegankelijk blijft. Ook heeft Stadgenoot in een intentieverklaring toegezegd dat de buurt tien dagen van het jaar van de hal gebruik zal kunnen maken. Deze toezeggingen zijn kennelijk niet, of niet hard genoeg, meegegaan bij verkoop van de hal, eerst door Stadgenoot aan VORM, en niet bij de verkoop van de inmiddels mooi opgeknapte hal aan Nedstede.

Beeld: BO1018

De Werkspoorhal zou het hart van de buurt worden, zo was de bedoeling. En dat was ook helemaal de insteek van VORM. Tien jaar geleden zou de hal worden afgebroken. Door omwonenden is toen actie gevoerd waarna het gebouw een gemeentelijk monument werd. In de afgelopen jaren is een enorm werk verricht en nu staat de hal er mooi bij. Nedstede breekt nu met de gedane beloftes en toezeggingen aan de buurt .

De gemeente Amsterdam wil net als de bewoners dat deze bijzondere hal midden op Oostenburg een bruisende plek wordt voor de buurt. De voorkeur van stadsdeel Centrum is dan ook dat in ieder geval delen van de hal openbaar toegankelijk zullen zijn. Ook zegt het stadsdeel het belangrijk te vinden dat er goede participatie is over de invulling van de Werkspoorhal.

Op 17 oktober kwamen een groep direct omwonenden, stadsdeelbestuurder Terwel en gemeenteraadsleden van de PvdA samen in de Buurtkamer. Een sportfunctie is heel goed denkbaar in de hal, daar zijn de meeste aanwezigen het over eens. Maar voor de buurt is essentieel dat de hal openbaar zal zijn, in ieder geval dat een open doorloop gegarandeerd is. En verder maken de omwonenden zich grote zorgen over de geluidsoverlast die juist padelbanen met zich mee brengen.

Van de Kuit was zelf niet aanwezig in de Buurtkamer. Een aantal mensen vertelden hoe moeilijk het is om met hem in gesprek te gaan. “Hij is een keiharde ondernemer”, en “er valt niet met hem te praten”. Kennelijk was er wel een bekende van Van de Kuit bij de bijeenkomst aanwezig want daags na de bijeenkomst schreef Van de Kuit op LinkedIn een post met ruziezoekende en onware opmerkingen over de bijeenkomst en over de “zogenaamde buurtbewoners”. “Allemaal mensen die praten over het bezit van iemand anders en willen bepalen hoe de eigenaar het invult. (…) De aanwezige PVDA bestuurders gebruiken de situatie om op te ruien, dat is de PVDA niet vreemd.” Hij eindigde de discussie met de constatering: ‘Wij openen gewoon een padelhal op 14 december met of zonder instemming van 29 “buurt“ bewoners.’

Inmiddels is bekend dat er een vergunning is aangevraagd voor aanleg en exploitatie van vier padelbanen. Bewoners hebben een werkgroep samengesteld. Zij hopen toch nog met Van de Kuit in overleg te kunnen komen en ze gaan bekijken wat er verder voor mogelijkheden zijn het tij te keren.