Slechts twee van de acht plannen die vanuit postcodegebied 1018 waren ingediend voor de subsidieronde Centrum Begroot 2021, kunnen het aangevraagde bedrag tegemoet zien. Alleen het Plukbos en de stichting Curinesa van Michel Odjo kregen voldoende stemmen van de bewoners. In totaal vielen dit jaar negentien van de 39 ingediende plannen in de prijzen.
In het kader van Centrum Begroot had stadsdeel Centrum dit jaar 300.000 euro beschikbaar gesteld voor plannen van bewoners om hun buurt te verfraaien en om de sociale cohesie te bevorderen. Alle bewoners van Centrum konden afgelopen maand stemmen op de plannen. Tijdens de bekendmaking van de uitslag op dinsdagavond 21 september werd duidelijk dat vergroening van de binnenstad nog steeds met afstand de hoogste prioriteit heeft bij bewoners. Van de zes voorstellen die de meeste stemmen kregen vielen er dit jaar vijf in de categorie groen.
Winnaar werd met meer dan zesduizend van de ruim 9500 uitgebrachte stemmen het voorstel om een fonds van 40.000 euro in te richten waaruit woonbootbewoners subsidie kunnen krijgen om het dak van hun boot te vergroenen. Een even groot bedrag gaat naar een initiatief dat bewoners wil ondersteunen die de tegels uit hun tuin willen verwijderen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ krijgen zij hulp bij het afvoeren van de tegels, terwijl ze in ruil daarvoor gratis tuinaarde krijgen en zo lang de voorraad strekt ook een gratis boom.
Op de Oostelijke Eilanden kunnen de beheerders van het Plukbos op Wittenburg rekenen op de door hen aangevraagde 7500 euro voor het verder ontwikkelen van het terrein. Stichting Curinesa mag 9500 euro gaan gebruiken om activiteiten voor eenzame buurtbewoners te organiseren. In buurtmagazine 1018 legde voorzitter Michel Odjo deze zomer uit dat het geld zal worden gebruikt om buurtbewoners die vooraf geselecteerd zijn, een gratis strippenkaart te geven voor bijvoorbeeld bezoek aan een bioscoop of aan Artis in gezelschap van een ‘maatje’ uit dezelfde wijk.
Opvallend in de lijst met winnende plannen is dat dit jaar vooral goedkope voorstellen door de bewoners van Centrum zijn gehonoreerd. Elf van de negentien voorstellen kosten minder dan 10.000 euro. Zo gaat twee maal 1200 euro naar omwonenden die transformatorhuisjes in de Jodenbreestraat en aan de Kloveniersburgwal willen verfraaien met historische afbeeldingen, terwijl bewoners die gevelstenen op de Uilenburgerwerf willen restaureren daarvoor 4000 euro krijgen. De zes indieners van een afgewezen voorstel in postcodegebied 1018 vroegen elk tussen 20.000 en 60.000 euro voor hun plan.
Op centrumbegroot.amsterdam.nl wordt binnenkort de volledige uitslag bekend gemaakt.