Stadsdeel Centrum

Bestuurscommissie Centrum kiest mix van varianten herinrichting Eilandenboulevard

Op 1 december heeft de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum het besluit genomen om een aangepaste versie van variant 2 voor het wegprofiel uit te voeren, de variant met rammelstroken. De aanpassing bestaat eruit dat in het voetpad aan de waterkant nu een informeel, onverplicht fietspad van een meter breed in parkverharding wordt opgenomen. Dit plan kreeg de steun van D66 en GroenLinks. Ze hebben één zetel meer dan PvdA, SP en VVD, die de buurtvariant met apart fietspad steunden.

Op andere onderdelen had de lobby vanuit het Eilandenoverleg en de Vereniging De Nieuwe Vaart meer succes: het Kattenburgerplein wordt uitgevoerd met een opstelstrook minder, waardoor bomenkap en aantasting van het plein niet nodig zijn. Tegelijk werd duidelijk dat ten onrechte was aangenomen dat deze variant zestien parkeerplaatsen zou kosten. De inbreng vanuit het Eilandenoverleg leidde er ook toe dat een oversteekplaats bij de Oostenburgervoorstraat wordt toegevoegd en dat er bij het Kattenburgerplein, bij de duikers, bij de oversteekplekken en bij de kop aan de kant van de  Czaar Peterstraat verhoogde plateaus worden toegepast om de snelheid te remmen, naar het voorbeeld van de Cruquiuskade.

De stoplichten bij de Oosterkerk gaan weg, maar de ondergrondse infrastructuur blijft liggen. Als na een half jaar blijkt dat ze niet gemist kunnen worden, komen ze terug.

Strijd om boom voor Oosterkerk

Het stadsdeel wil een kapvergunning verlenen voor een grote iep die voor de Oosterkerk staat. De  boom zou op grond van een rapport van de Bomenwacht onveilig zijn vanwege een kleine holte in de stamvoet. Hiertegen zijn vanuit de buurt 57 bezwaarschriften ingediend. De Werkgroep Groen en Milieu heeft geld ingezameld voor een contra-expertise door een eigen boomdeskundige. 

Op 6 november 2015 was de hoorzitting over de bezwaren, waarbij ook  boomdeskundige Veronica van Amerongen van de Werkgroep Groen en Milieu aanwezig was. Zij zei:
“De in 1993 opgestelde VTA methode van Mattheck  is niet geschikt voor deze boom met een holte. In 1993 is de VTA methode opgesteld. Deze wordt door Amsterdam overal toegepast. Het is een methode ‘van dik hout zaagt men planken’. Bovendien is in 2013 na de februaristorm stilzwijgend voor alle bomen een ongefundeerde veiligheidsmarge van 40% toegevoegd.
In 1995 is echter ook de SIA methode ontwikkeld door Wessoly. Als men deze op de Oosterkerkboom toepast, blijkt hij niet breukgevaarlijk, kan hij blijven staan met een jaarlijkse inspectie en indien nodig met het terugsnoeien van de kroon. Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd, zorgvuldiger en boomvriendelijker dan de VTA methode".

De ambtenaar van de afdeling Groen had geen gefundeerde tegenargumenten.

De bewoners plaatsten hun bezwaren ook in een algemenere kader: de normen en methodes die het stadsdeel hanteert bij beslissingen om bomen te kappen zijn onvoldoende gefundeerd. Ze drongen aan op  heroverweging daarvan.

 Uiterlijk 8 december 2015 neemt het stadsdeel de beslissing op bezwaar. Degenen die een bezwaarschrift hebben ingediend, worden hierover bericht.

Stadsdeel Centrum weigert onttrekkingsvergunning De Wittenberg voor Short Stay

De Evangelisch-Lutherse Diaconie wil in het voormalige verpleeghuis De Wittenberg op de hoek Nieuwe Kerkstraat/ Nieuwe Keizergracht een short-stay-voorziening maken en had daarom op 13 augustus bij stadsdeel Centrum een vergunning aangevraagd om het te mogen onttrekken als woonruimte.
Het Plantage Weesperbuurtoverleg had in zijn zienswijze van 10 september ernstige bezwaren ingebracht bij het stadsdeel omdat er al zeer veel short stay en hotels in de directe omgeving zijn en omdat er behoefte is aan ouderenhuisvesting. Bewoner F. Hardonk diende een gedegen juridische onderbouwde zienswijze in met een pleidooi voor een woonbestemming.
Op 20 oktober heeft stadsdeel Centrum aan de Evangelisch Lutherse Diaconie laten weten dat de onttrekkingsvergunning wordt geweigerd omdat een niet-woonvoorziening groter dan 500 m2 niet in overeenstemming is met het bestemmingsplan, omdat er al voldoende short stay in Amsterdam is en omdat woonruimte zeer schaars is.
De zeer uitvoerige motivatie van het stadsdeel is op zoveel argumenten gebaseerd – historisch, juridisch en bestuurlijk - dat de door de Diaconie voorgenomen juridische procedure daarover behandeld zal worden door een meervoudige kamer van de rechtbank. 

Nieuws van het Marineterrein

De bouw van de tijdelijke fiets-/voetgangersbrug over de Dijksgracht is begonnen en zal waarschijnlijk eind november klaar zijn. In december draagt Defensie delen van het terrein over, waardoor de brug ook publiek toegankelijk wordt. Lees meer in de Nieuwsbrief Marineterrein. Rechts op de pagina kunt u zich abonneren op de Nieuwsbrief.

Een andere intereessante nieuwsbron over het Marineterrein is het Blog http://marineterrein.blogspot.nl/. Dit blog meldt over de brug Dijksgracht dat de veronderstelde tijdwinst van 3 minuten tussen Oostelijke Eilanden en CS verloren gaat omdat de gemeente de fietsbrug over de Oostertoegang gaat afsluiten, zodat fietsers vanaf het Oosterdokseiland via de Odebrug en de Prins Hendrikkade naar de rijwielstalling van het CS moeten rijden. 

Concept Gebiedsplan 2016 Centrum-Oost: commentaar en inspraak mogelijk

Het concept-Gebiedsplan 2016 voor deelgebied Oost van stadsdeel Centrum bevat de prioriteiten voor transformaties zoals van het Marineterrein,  het Zeeburgerpad, het Roeterseiland en de Dijksgracht, de prioriteiten bij de aanpak van de openbare ruimte met o.a. herprofilering Eilandenboulevard en Weesperplein en omgeving, het beleid inzake hotels en short-stay en het sociaal en welzijnsbeleid. Lees hier het Gebiedsplan.

Bij het opstellen van het gebiedsplan is gebruik gemaakt van de inbreng vanuit de buurtgesprekken en de buurtenquête. Er is ook een paragraaf opgenomen over bewonerswensen die niet gehonoreerd zijn en de reden daarvoor. 
U kunt t/m 11 oktober per e-mail reageren naar r.bodrij@amsterdam.nl als u vindt dat onderwerpen vergeten zijn  of op een andere manier aandacht verdienen.
Op 3 november is de eerste bespreking in de het Algemeen Bestuur (AB) van de Bestuurscommissie. U kunt u  t/m 2 november 16:00 per e-mail aanmelden bij bestuursondersteuning.SDC@amsterdam.nl om daar in te spreken. Op 17 november bespreekt het AB moties en amendementen en op 1 december neemt het AB besluiten over de gebiedsplannen.

Plantage Weesperbuurtoverleg dient bezwaren in tegen short-stay vergunningen De Wittenberg

Het Plantage Weesperbuurtoverleg (PWO) heeft op 23 september een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de Aanvraag voor een woningonttrekkingsvergunning voor De Wittenberg d.d. 2-9-2015. Het gaat hier om het onttrekken van een woonfunctie ten behoeve van 116 'short-stay' appartementen voor het voormalige verpleeghuis De Wittenberg, gelegen op de hoek Nieuwe Kerkstraat 159/ Nieuwe Keizersgracht. Eigenaar is de Evangelisch Lutherse Diaconie. Het quotum van 450 short-stay appartementen voor het Centrum is allang overschreden. Het PWO roept op om het gebouw te behouden voor ouderenhuisvesting. Lees hier de zienswijze

Tegelijkertijd heeft het PWO samen met de Plantage Weesperbuurtvereniging een zienswijze ingediend met bezwaren tegen de omgevingsvergunning voor de verbouw van De Wittenberg omdat hier  sprake is van omzetting naar een bedrijfsfunctie. En dat is in strijd met het bestemmingsplan Oostelijke Binnenstad. De aanvraag is bovendien onvolledig omdat een aantal noodzakelijke bijlagen en ook de sloopvergunning ontbreekt. Lees hier de zienswijze.

Plan Touwbaanpark Oostenburg klaar voor inspraak

Op 15 september beslist de Bestuurscommissie van stadsdeel Centrum of het plan voor het Touwbaanpark op Oostenburg vrijgegeven kan worden voor inspraak.  Het plan beslaat het gebied tussen de bebouwing van het Wienerterrein en Oud-Oostenburg. Het is de bedoeling dat het plan van 18 september t/m 30 oktober ter inzage ligt. Op 8 oktober is er een inspraakavond, locatie nog onbekend.

Lees hier het complete plan.

Schriftelijk inspraakreactie Eilandenoverleg op wegprofiel Eilandenboulevard is verzonden

De voornaamste punten van de schriftelijke inspraakreactie van het Eilandenoverleg zijn:
- Kies variant 1 wegprofiel met vrijliggend fietspad aan de waterzijde.
- Kies de variant Kattenburgerplein met één opstelvak minder, omdat dan plein en bomen behouden kunnen blijven.
- Behoud de stoplichten bij de Oosterkerk, want die zijn noodzakelijk voor de veiligheid.
- Neem een oversteek op voor fietsers en voetgangers bij de Oostenburgervoorstraat.

Lees hier de complete inspraakreactie (18 blz)

Kritiek op enquete stadsdeel Centrum over Eilandenboulevard

Stadsdeel Centrum heeft twee weken geleden 9000 brieven verspreid op de Oostelijke Eilanden en Kadijken met een oproep om een enquête met drie vragen over de herinrichting van de Eilandenboulevard in te vullen via internet. De brief bevat een wachtwoord om toegang te krijgen.

De Werkgroep Eilandenboulevard van het Eilandenoverleg vindt de vraagstelling in deze enquête onduidelijk en tendentieus, met name wat betreft de gevolgen die in de vraagstelling aan de diverse varianten worden toegeschreven. Er wordt bijvoorbeeld gesteld dat variant 1, de variant van het Eilandenoverleg met fietspad langs het water, relatief veel parkeerplaatsen kost. Tijdens de inspraakavond van 1 juli heeft het Eilandenoverleg toegelicht dat het aantal parkeerplaatsen gelijk is en weinig afwijkt van het huidige aantal parkeerplaatsen.

Bij de vraagstelling over het Kattenburgerplein wordt de variant van het Eilandenoverleg (één rijstrook minder ten gunste van een breder voetpad aan de waterkant) beschreven als opgeschoven kruispunt, terwijl nu juist de variant met twee opstelvakken de opgeschoven kruising is. Dat het Kattenburgerplein daardoor verkleind wordt, wordt niet vermeld. Tekeningen ontbreken, evenals enige verwijzing naar informatie op de website van het stadsdeel.

De werkgroep Eilandenboulevard heeft een brief gestuurd aan de projectleider herinrichting Eilandenboulevard om te laten weten dat de uitslag van deze enquête ongeschikt is om richting te geven aan de beslissing over de herinrichting van de Eilandenboulevard. Lees hier de brief. 

Variant 1 met fietspad waterkant favoriet tijdens inspraakavond Eilandenboulevard 1 juli

Hoewel er niet gestemd werd, was uit het applaus duidelijk op te maken dat variant 1 met fietspad aan de waterkant favoriet was, evenals de variant 1 voor het Kattenburgerplein met één rijstrook minder en behoud van plein en bomen. Dat was ook al gebleken tijdens de bewonersavond die het Eilandenoverleg op 22 juni organiseerde. Daar waren  60 bewoners aanwezig. 

Gebiedsagenda Centrum-Oost in gemeenteraadscommissies

Deze maand worden tegelijk met de Voorjaarsnota de gebiedsagenda's van 22 gebieden in Amsterdam in de diverse gemeenteraadscommissies behandeld. Het zijn er zoveel dat over de afzonderlijke gebiedsagenda's waarschijnlijk niet veel gezegd zal worden. De 22 gebieden zijn zo groot, dat bewoners dit nauwelijks als 'hun' wijk zullen herkennen. De gebiedsagenda Centrum-Oost (verwarrende naam!) omvat niet alleen deelgebied Oost=postcodegebied 1018, maar ook de Nieuwmarkt/Lastage, de grachtengordel Zuid en de Weteringschans en omgeving.

Wel worden voor deelgebied Oost (=Oostelijke Eilanden/Kadijken en Plantage-Weesperbuurt) apart de voornaamste opgaven voor 2016-2019 aangegeven. Daartoe behoren het bewaken van de balans tussen wonen, werken en recreëren, de transformatie van Marineterrein, Zeeburgerpad, Roeterseiland en Kop Dijksgracht en de openbare ruimte daaromheen, bewoners met sociaal-economische achterstand laten profiteren van ontwikkeling van het gebied, het versterken van sociale cohesie en stimuleren van sport/bestrijden obesitas onder jongeren. Lees hier de Gebiedsagenda Centrum-Oost 2016-2019. Als achtergrondinformatie is de Gebiedsanalyse 2015 Centrum Oost beschikbaar.  In september verschijnen de concepten van de gebiedsjaarplannen 2016. 

Steun de petitie voor behoud groene oase Dijksgracht

De gemeente wil de Dijksgracht-West herprofileren om er een officiële fietsstraat van te maken. Lees hier de plannen. Op 17 juni 19:00 uur wordt daarover een inspraakavond gehouden in de OBA. De Bewoners van de Dijksgracht-west zien met deze plannen veel van hun groen verdwijnen en zijn een petitie-initiatief gestart om het weelderige groen te behouden. Klik hier als u de petitie wilt steunen. Lees meer op www.facebook.com/dijksgrachtamsterdam

Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord dient zienswijze in bij ontwerpbestemmingsplan Stadswerf Oostenburg

De Buurtwerkgroep Oostenburg-Noord heeft een uitgebreide zienswijze met 13 punten opgesteld over het ontwerpbestemmingsplan voor het voormalige Storkterrein . Lees hier de zienswijze.

Concept-zienswijze Buurtwerkgroep bestemmingsplan Storkterrein

Concept-zienswijze Buurtwerkgroep bestemmingsplan Storkterrein

Lees hier de concept-zienswijze van de Buurtwerkgroep Oostenburg Noord bij het bestemmingsplan voor het Storkterrein Oostenburg en bezoek de informatieavondf op woensdag 22 april vanaf 19:00 uur in de Van Gendthallen

Bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg t/m 14 mei ter visie voor indienen zienswijzen

Vanaf 3 april t/m 14 mei ligt het Ontwerp-bestemmingsplan Stadswerf Oostenburg (voormalig Stork-terrein) ter inzage op het Stadhuis. Het kan digitaal worden ingezien via www.ruimtelijkeplannen.nl. 

Opknappen Kattenburgerplein

kattenburgerplein.jpg

Actieve bewoners, een cafébaas en organisaties rondom het Kattenburgerplein hebben de bestuurscommissie Centrum gevraagd om te praten over de verdere inrichting van het plein. Het is nu wel heel treurig zoals het eruit ziet.

Inmiddels is er constructief overleg geweest tussen ambtenaren van het Stadsdeel en bewoners / gebruikers. Er wordt gewerkt aan de knelpunten. En er wordt grind bijgestort.

Stichting Oosterkerk kan concerten voorlopig voortzetten

De Stichting Oosterkerk kan voorlopig doorgaan met haar culturele programma in de Oosterkerk. In december stuurde het Eilandenoverleg een adres naar de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum om bezwaar te maken tegen de voorbarige stop van de culturele activiteiten van de Stichting Oosterkerk per 1 februari in verband met de op handen zijnde verkoop van de Oosterkerk. Hoe voorbarig dat was bleek een paar weken later, toen de onderhandelingen over de verkoop mislukten. De verkoop is daarmee niet van de baan, maar dit levert tenminste een half jaar respijt op en waarschijnlijk langer. Stichting Oosterkerk en Eilandenoverleg blijven ijveren voor voortzetting ook na eventuele verkoop. Lees hier de beantwoording van het raadsadres van het Eilandenoverleg.

dinsdag 3 maart 20:00 u Jong talent - zang en orgel

zondag 15 maart 12:00 u Koffieconcert - Duo Quartier Latin 

Zie voor het verdere programma de website van de Oosterkerk: www.oosterkerk-amsterdam.nl/